Samen Slapen

Veilig samen slapen met je baby

Als ouder wil je je kindje het liefst zo dicht mogelijk bij je hebben, zeker de eerste tijd na de geboorte. Ook ’s nachts. Samen slapen, ook wel co-sleeping genoemd, is in veel culturen heel gebruikelijk en het heeft veel voordelen.

Het is om diverse redenen veiliger en comfortabeler om met je kind in een kamer te slapen. Voor je kindje voelt het vertrouwder om na 9 maanden in de buik, ook in de nabijheid van zijn moeder te slapen. Voor jezelf is het ook fijner. Hoe dichter je bij je baby slaapt, hoe meer je je slaapcyclus en je slaaphouding afstemt op die van je kind. Je kunt bovendien snel reageren op voedingssignalen. Deze signalen moet je, vooral in het begin, nog leren herkennen. Als je kindje dicht bij je slaapt, kun je hem bij het zien van deze signalen sneller aan de borst leggen. 

Je kunt ook sneller reageren op andere signalen zoals huilen, onrust of gevaar. En het mooiste is dat je hiervoor niet je bed uit hoeft. De officiële term is rooming-in. Dit kan met een gewoon bedje, maar nog handiger is een aanschuifbedje. Dit bedje maak je vast aan je eigen bed, zodat je kindje dicht bij je is, maar je ook veilig samen kunt slapen.

 

Comfortabel borstvoeding geven
Als je borstvoeding geeft vind je het misschien fijn je baby een deel van de nacht bij je in bed te laten slapen. Zo kun je tijdens de nachtvoedingen rusten of zelfs slapen. Je spaart je nachtrust en wordt energieker wakker. De meeste moeders die borstvoeding geven slapen van nature in een houding die het kindje beschermt en die voorkomt dat het kindje omhoog of omlaag kan schuiven. Pas wel het bedmateriaal aan je kindje aan. Je baby moet slapen op een stevige en schone ondergrond, onder een eigen lichte deken of met eigen slaapzakje. Als je baby uit een flesje drinkt is een ledikant naast jouw bed de veiligste slaapplek.

 

Veiligheid voorop

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je baby. Laat een kind daarom nooit alleen slapen op de bank. Laat het ook niet slapen in een zitzak of op andere onveilige plaatsen. Zorg liever voor een veilige en beschutte plek, zoals een wiegje of ledikant, een ergonomische babydrager of een draagdoek. Let op de veiligheidsvoorschriften, zoals een goede temperatuur, ventilatie op de kamer, juiste afstand tussen de bedspijlen, enzovoorts. 

 

Als je kind nog niet toe is aan een eigen bed, is samen slapen een fijne oplossing. Overweeg je om dit te gaan doen, maar weet je niet precies hoe je dit veilig aan kunt pakken? Laat je dan goed informeren om de juiste oplossing te vinden voor jullie (gezins)situatie.